title1

Het bijzondere verhaal van co van der horst

Co van der Horst: dat is de naam van de man die hierboven op de foto staat. Hij is onze overgrootvader. Een open blik, zwierig strikje, een gilet en een donkere broek, met daaronder een paar klompen. Hij trok er met zijn rugzak op uit als marskramer. Toen de zaken goed gingen, werd die rugzak vervangen door een hondenkar en later door paard en wagen. Co van der Horst was bekend in heel Amstelveen (toentertijd Nieuwer-Amstel) en omstreken en zijn handel bestond uit huishoudtextiel en aanverwante artikelen. Toen hij in 1905 begon, kon hij niet bevroeden dat het de start zou zijn van een familiebedrijf dat ruim een eeuw later nog steeds zijn naam zou dragen.

Van kar naar winkel

Het jongetje op de foto is de zoon van Co, Jacobus van der Horst. Hij nam – samen met zijn broers Gerrit en Henny – de zaak in 1941 over van zijn vader. Inmiddels was er namelijk een eigen winkel aan de Dorpsstraat in Amstelveen, in het voormalige armen- en bejaardentehuis. De broers verkochten daar niet alleen manufacturen, maar ook meubels, bedden, tapijten en aanverwante artikelen.

Groter groeien

De familielijn ging verder. Jacobus kocht zijn broers uit en zijn oudste zoon Cees van der Horst kwam in 1962 in het bedrijf. Cees hielp op zijn dertiende al mee in de stoffeerderij en hij ging de winkel draaien samen met zijn broer Ad en zijn vrouw Loes Wiemer. Die winkel bleef ondertussen maar doorgroeien en eind jaren 60 was het mooie pand aan de Dorpsstraat eigenlijk al lang te klein. Dat losten ze gedeeltelijk op door elk jaar reusachtige tenten te plaatsen op het Plein 1960. Daar hielden ze dan samen met partners een meubelshow onder de naam Huis en Tuin. Het zou nog tot 1972 duren voor co van der horst verhuiste naar de huidige stek, in een gebouw dat – het blijft in de familie – ontworpen is door oom Rob van der Horst.

Over hofleverancierschap en Dutch design

Inmiddels zijn we decennia verder en er gebeurde veel in de tussentijd. De vierde generatie Van der Horst staat nu aan het roer, in de personen van Stephan en Edwin van der Horst. Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan werden we trotse hofleverancier, de winkel werd uitgebreid tot duizenden vierkante meters, we mochten tal van grootheden uit de designwereld begroeten, Marcel Wanders tekende voor een uniek design van onder andere – jawel – onze toiletten, maar het allermooist blijft toch dat we vele klanten mochten inspireren, die net als wij houden van een karakteristiek interieur.

We staan niet zo vaak stil bij de bijzondere geschiedenis van Co van der Horst, maar als we dat doen, dan zijn we trots. Het is toch prachtig dat wat een ondernemende man in 1905 ooit begon, nu nog steeds bestaat en geleid wordt door zijn achterkleinkinderen? En textiel, waar het toen allemaal mee begon, heeft zijn speciale plek behouden in de vorm van een bijzondere collectie meubel- en gordijnstoffen. Als je het zo bekijkt, is er eigenlijk niet eens zo heel veel veranderd.