Trends beurs Milaan 2014

Tijdens de Salone del Mobile 2014 in Milaan vindt je alle stijlen naast en eventueel door elkaar. In de 26 hallen op het immense beursterrein of in de stad bij de talloze showrooms van de gearriveerde designproducenten of op de pop-uplocaties van hen die ontdekt willen worden.

Zoekend naar de nieuwste ontwikkelingen vindt je gek genoeg weinig terug van de veelbesproken 3D printtechniek. Hier en daar vindt je nieuwe materialen, vooral bij leveranciers van badkamers en keukens. Maar het opvallendst is toch vooral de nieuwe frisse, elegante producten van vrijwel vergeten, reeds overleden ontwerpers. Zij hebben postuum een enorme invloed op het interieur.
Zo was de invloed van de italiaan Gio Ponti onmiskenbaar. Geometrische, optimistisch gekleurde patronen en lichtvoetige meubelen uit de jaren 50-60. Onder andere te zien bij Molteni.
Van een andere designheld, Franco Albini, uit dezelfde periode waren subtiel gelijnde ontwerpen te zien bij Arflex, Cassina en Poltrona Frau.
Maar ook Gianfranco Frattini en Gastone Rinaldi, grote namen uit het verleden, zijn terug.
Poltrona FrauVan de laatste is bijvoorbeeld een scherpgelijnde eetkamerstoel opnieuw in productie genomen door Poltrona Frau. Deze stoel won in 1954 de eerste Compasso d’Oro, de prestigieuze designprijs.

Afbeelding 12De grote invloed van deze periode op het huidige interieurdesign is ook te zien in de gebruikte materialen. Zoals de chenille- en veloursstoffen. Het matte messing en roodkoper voor accesoires en als accent in verlichtingsarmaturen. Maar ook schellak als finish voor meubeloppervlakken bij B&B Italia en Maxalto, zachte kleuren als oud roze ( Maxalto) en de zoektocht naar warme houttinten voor bijmeubelen; Flexform koos mahonie.
Marcel Wanders Moooi
Lichtvoetige elegantie ook bij de hedendaagse ontwerpers. Bijvoorbeeld de Zio tafel en buffetkast van Marcel Wanders voor Moooi. Gepresenteerd tijdens een ook dit jaar weer adembenemende show.
Fritz HansenEn na het succes van de Ro fauteuil ontwierp Jaime Hayon de verrassend laag geprijsde tafel Analog voor het deense Fritz Hansen,. Deze tafel vormt een geweldige combinatie met de Drop eetkamerstoel. Een kunststof remake van het ontwerp van Arne Jacobsen uit 1958 (ook Fritz Hansen).

Tom Dixon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tom Dixon presenteerde een indrukwekkende collectie nieuwe meubels, verlichting en accesoires. Hij speelt het klaar om verfijnd en stoer harmonieus te combineren. Met name een tafel en vloerversie van zijn bekende Beat lampen overtuigde.

Afbeelding 8

 

Ook opvallend: de gezellige familiebank met hoge rug en hoge armen. Liefst uitgevoerd in zachte materialen. Zo plaats je een huisje in je huis. Onder andere te zien bij Vitra, de Mariposa Sofa door Barber&Osgerby . Maar ook bij B&B Italia: de Husk Sofa door Patricia Urquiola, die na haar prachtige show bij Co van der Horst in 2013 bepaald niet heeft stil gezeten. Nieuwe ontwerpen waren er o.a. bij Boffi, Kettal en natuurlijk Moroso.

title1title1title1
En tot slot heeft inmiddels elk merk zijn eigen elegante oorfauteuil. Bijvoorbeeld de Mamy Blue in de materialenmix leer en tuigleer bij Poltrona Frau en de door Patrick Norguet ontworpen P22 bij Cassina. En zelfs het ruig-hippe Diesel Living heeft er een: de spectaculaire Longwave.

Andre Lammertsma, Interieurarchitect Co van der Horst